Nethack
UiB

Hvordan overleve starten av spillet.

Episode 1 - Noen hint for å komme igang.

Denne teksten er ment å leses når du har spilt et par ganger og blitt kjent med spillet. Den er ment å holdes fri for store spoilere, så den vil tidvis virke ganske vag, men det er for ditt eget beste. :-)

Din trofaste d eller f:

Bruk kjæledyret ditt. Helt i begynnelsen er det mye kraftigere enn du er og fungerer utmerket som livvakt. Det er også mye mer følsomt enn du er og nøler med å sette potene sine på utstyr som er cursed.

Vær også forsiktig så det ikke er du som får skylden nå dyret dør; guden din er en sterk motstander av dyremishandling.

Encumberance - "Your movements are slowed slightly by your load."

Unngå dette! Prøv i alle fall å samle overdreven vekt i en sekk som du fort kan slippe fra deg hver gang det kommer monstre i nærheten. Å gå i kamp mens du er treiget ned vil gi monstrene muligheten til å få inn ca. 50% ekstra treff på deg per runde.

Rustning og AC

Hvilken rustning du går med gir innflytelse på verdien AC. Jo lavere din AC er, jo mindre skade kan monstrene gjøre på deg. Har du en AC på 5 eller over er du bare en bevegelig målskive med litt skarpe kanter. Du bør prøve å få AC ned på 0 eller lavere så fort som mulig.

Ideelt sett bør det være ytterst få monstre som klarer å senke hitpointene dine med mer enn 1-2 per runde. En så solid rustning krever mye arbeid, vanligvis ved å samle et solid sett rusting og gi det mange enchantments.

Av og til vil du støte på ekle ting som får rustningen din til å ruste, bli svidd, eller lignende. Dette bør unngås så mye som mulig. Pass på å bytte ut (eller reparere) rustingen hvis den holder på å dette helt fra hverandre. Det finnes en del forholdsregler man kan ta for å beskytte rustningen, men det får du finne ut av selv. ;-)

Våpen

Vanligvis vil du begynne spillet med et anstendig våpen, men du bør ikke spille så veldig lenge før du ser deg om etter et bedre et. NetHack inneholder en enorm mengde Artifact Weapons som generelt er mye kraftigere enn de vanlige våpnene i spillet. Noen av disse vil du få senere i spillet, noen av dem kan du lage selv, noen kan du få i gave av guden din (letteste metode) og noen kan du ikke få tak i på normalt vis.

Som med rustning kan også våpen nyte godt av enchantments. Hver enchantment på våpenet gjør at du slår hardere og mer treffsikkert.

Alter

Lær deg å tyne så mye nytte ut av disse som overhodet mulig! Du kan slippe ting på dem for å få blessed/uncursed/cursed-statusen på alt nytt utstyr før du tar det på deg, du kan ofre dyr på dem for å blidgjøre guden din, og du kan be mer effektivt på dem.

Butikker

Har du mye penger på deg er disse veldig nyttige. Her får du muligheten til å kjøpe deg ting du trenger og selge ting du ikke trenger. Vær oppmerksom på at en rustning ikke nødvendigvis er trygg å ta på seg bare fordi du fant den i en butikk. Etterhvert vil du begynne å kunne identifisere enkelte ting på prisene de har i butikken. For eksempel er det en spesiell type scroll som koster mindre enn alle andre og hvis to kliss like rustninger ikke koster det samme er det en grunn for det.

"...har du ikke så stjel og løp!" Hvis butikken er sprenglastet med nyttige ting, og du ikke har råd til alt du vil ha kan du vurdere butikkran. å rane en butikk og overleve butikkeierens vrede er en kunst det er morsomst å finne ut av selv men husk: hvis shopkeeperen får tak i deg lager han/hun potetmos av deg på et øyeblikk.

Hastighet og flaks

De to tingene som har mest å si i nærkamp er hastigheten og flaksen din. Når du av diverse grunner får en "enlightenment" (eller når du dør) vil du få en liste av typen: "You are piously aligned. You are cold resistant. You are fast. You are unlucky." osv.

Hvis du klarer å bli både "fast" og "lucky" vil du oppleve at alt går så meget bedre i (blant annet) nærkamp; monstre vil slåss sjeldnere, de vil treffe sjeldnere, de vil gjøre mindre skade, og du vil treffe oftere, hardere og mer. Skulle du klare å bli "slow" og "unlucky" vil du stort sett dø innen kort tid hvis du ikke er veldig godt utstyrt. Så snart du har funnet ut av hvordan, bør du prøve å være konstant "fast/very fast" og "very/extremely lucky".

Instant Death

Selv om du føler deg trygg mot fysiske angrep er det mange monstre som kan ta livet av deg på et øyeblikk om du ikke er forsiktig. Du har sannsynligvis allerede opplevd den fantastiske "The cockatrice hisses!", kort etterfulgt av "Do you want your possessions identified? [yn]". Hvis ikke har du noe å glede deg til. :-)

Trøst deg med at det alltid går an å forberede seg for disse situasjonene på et vis. Hvis du har råd til det kan du spørre orakelet (han har sin egen level, ikke så veldig langt nede) - han har mange gode råd.

Foo-resistance

Du har sannsynligvis oppdaget at det går an å få sånne kjekke ting som "You are poison/cold/... resistant." Lær deg hvor disse kommer fra, og samle opp så mange du kan. Enkelte veldig farlige monstre har f.eks. kun elektriske, og vil ikke lenger kunne skade deg om du er shock-resistant.

Holy water

Har du funnet et alter er det en smal sak å forvandle en flaske vann til Holy Water. Dette har mange effekter hvis du drikker det, hiver det på noen eller dypper ting i det. Prøv deg fram. :-)

Pick-axe

Prøv å få tak i en slik ved en anledning, og bær på den overalt. Den kan brukes til å grave vegger, fjerne store steiner, grave hull i bakken og et par andre interessante ting.